Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baleron białoruski z kurczaka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5-2 kg
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 3 ząbki
sól 1.5-2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Baleron białoruski z kurczaka

1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem rozcinamy skórę między piersiami, a następnie ostrożnie ją ściągamy z reszty mięsa, uważając, aby jej nie uszkodzić (jedynie na skrzydełkach można ją odciąć). Skóra powinna być w 1 kawałku. Od kości oddzielamy mięso i kroimy na mniejszą kostkę. Można też oczywiście je zmielić, ale ja osobiście tego nie robię. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i pietruszką i odstawiamy do lodówki na ok 3 godz.

2. Wewnętrzną stronę skóry z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wykładamy na nią zamarynowane mięso. Całość zwijamy jak roladę, starając się nie robić żadnych prześwitów. Tak przygotowane mięso owijamy folią spożywczą bardzo ciasno i związujemy sznurkiem.

3. Mięso wkładamy do dużego garnka i zalewamy go wodą. Baleron gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, a czas zależny jest od wielkości kurczaka. Mój miał 1,6 kg i gotowałam go 1,5 godz. Po tym czasie mięso wyciągamy i wkładamy do ciasnej miski. Najlepiej obciążyć je jeszcze jakimś naczyniem.

4. Mięso odwijamy z folii dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 23.03.2015 18:37
wygląda zachęcająco, ale chyba dużo pracy wymaga :)
mirosława4 23.03.2015 17:04
apetyczny :)
gosia1988 23.03.2015 16:10
smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak