Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
krewetki królewskie
300 g -
pomidory
250 g -
cebula
1 szt -
czosnek ząbki
3 szt -
papryczka chili
1 szt -
masło klarowane
2 łyzki -
mleko kokosowe
150 ml -
sok z limetki
1 łyzka -
Imbir mielony Prymat
1 szczypta -
cukier
1 szczypta -
cynamon Prymat
1 szczypta -
kumin
1 szczypta -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta -
Kurkuma mielona Prymat
1 łyzeczka
Sposób przygotowania
Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier.
Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru.
W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu.
W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną cebulę oraz 3 łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty.
Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje.
Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem!
Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się