BALCHAO – indyjskie curry z krewetek w pomidorach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki królewskie

    300 g
  • pomidory

    250 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • masło klarowane

    2 łyzki
  • mleko kokosowe

    150 ml
  • sok z limetki

    1 łyzka
  • Imbir mielony Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • kumin

    1 szczypta
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Sparzone pomidory obieramy, kroimy, miksujemy na przecier.

Posiekaną cebulę oraz czosnek miksujemy z chili oraz łyżeczką imbiru.

W misezce mieszamy składniki na masalę jeerem-meerem czyli 1 łyżeczkę kuminu, pieprzu kajeńskiego i czarnego pieprzu, kurkumy oraz 0,5 łyżeczki cynamonu.

W woku podgrzewamy masło z masal, dodajemy zmiksowaną cebulę oraz 3 łyżki wody – gotujemy ok. 3-4 minuty.

Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje.

Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem!

Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 21.11.2015 18:10
pyszne kreweteczki
Aleksandra/Olcia 21.11.2015 16:41
smakowite danie
JulkaTomeczek 21.11.2015 16:16
Ciekawe danie
Dorota76 21.11.2015 16:01
brzmi zachęcająco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat