Bakłażany marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ocet winny

    3 szklanki
  • oliwa

    3 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • chili

    1 strączek
  • sól

    1 szczypta
  • bakłażan

  • liść laurowy

    1 szt
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    20 ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany oczyścić z szypułek, pokroić na 1/2 cm grubości plastry, z obu stron posolić i odłożyć na 30 min. Następnie opłukać wodą, włożyć do garnka całkowicie zalewając octem i zagotować, po czym gotować jeszcze przez 5 min. Bakłażany wyciągnąć z octu i ostudzić, układać w słoikach wraz z pokrojonym czosnkiem, strąkiem chili i liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu kolorowego. Zalać całkowicie oliwą, szczelnie zamknąć i przechować w chłodzie. Po 3-4 tygodniach podawać do spożycia jako przystawkę z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
novita26 22.05.2011 16:38
nie jadłam bakłażanów
Jaheira11 07.05.2011 22:09
o ciekawe
Adamorek 16.04.2011 14:36
ale smakołyki
szajba2 27.01.2011 14:36
na pewno dobre
rakow2 14.10.2010 15:13
marynowane na pewno super smakują
Barbara55 11.09.2010 17:40
bakłażanów jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat