Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany marynowane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biały ocet winny 3 szklanki
oliwa 3 szklanki
czosnek 1 ząbek
chili 1 strączek
sól 1 szczypta
bakłażan
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 20 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany marynowane

Bakłażany oczyścić z szypułek, pokroić na 1/2 cm grubości plastry, z obu stron posolić i odłożyć na 30 min. Następnie opłukać wodą, włożyć do garnka całkowicie zalewając octem i zagotować, po czym gotować jeszcze przez 5 min. Bakłażany wyciągnąć z octu i ostudzić, układać w słoikach wraz z pokrojonym czosnkiem, strąkiem chili i liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu kolorowego. Zalać całkowicie oliwą, szczelnie zamknąć i przechować w chłodzie. Po 3-4 tygodniach podawać do spożycia jako przystawkę z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita26 22.05.2011 16:38
nie jadłam bakłażanów
Jaheira11 07.05.2011 22:09
o ciekawe
Adamorek 16.04.2011 14:36
ale smakołyki
szajba2 27.01.2011 14:36
na pewno dobre
rakow2
rakow2 14.10.2010 15:13
marynowane na pewno super smakują
Barbara55 11.09.2010 17:40
bakłażanów jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak