Bakłażany marynowane

Bakłażany marynowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ocet winny

    3 szklanki
  • oliwa

    3 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • chili

    1 strączek
  • sól

    1 szczypta
  • bakłażan

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    20 ziaren
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bakłażany marynowane

Bakłażany oczyścić z szypułek, pokroić na 1/2 cm grubości plastry, z obu stron posolić i odłożyć na 30 min. Następnie opłukać wodą, włożyć do garnka całkowicie zalewając octem i zagotować, po czym gotować jeszcze przez 5 min. Bakłażany wyciągnąć z octu i ostudzić, układać w słoikach wraz z pokrojonym czosnkiem, strąkiem chili i liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu kolorowego. Zalać całkowicie oliwą, szczelnie zamknąć i przechować w chłodzie. Po 3-4 tygodniach podawać do spożycia jako przystawkę z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

novita26 22.05.2011 16:38
nie jadłam bakłażanów
Jaheira11 07.05.2011 22:09
o ciekawe
Adamorek 16.04.2011 14:36
ale smakołyki
szajba2 27.01.2011 14:36
na pewno dobre
rakow2
rakow2 14.10.2010 15:13
marynowane na pewno super smakują
Barbara55 11.09.2010 17:40
bakłażanów jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat