Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany faszerowane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
pieczarki 300 g
cebula 1-2 szt
masło 1 łyżka
mięso mielone wieprzowe 200 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1/2-1 łyżeczka
papryka 1/2-1 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany faszerowane

Kroki postępowania

1
Bakłażany umyć i przeciąć wzdłuż na połowy. Wydrążyć miąższ pozostawiając przy skórce warstwę grubości 6-8mm. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę.
Krok 1 - Bakłażany faszerowane foto
2
Pieczarki obrac i pokroić. Podsmażyć na maśle razem z cebulą.
Krok 2 - Bakłażany faszerowane foto
3
Do podsmażonych pieczarek dodać miąższ bakłażana i smażyć aż się zrumieni.
Krok 3 - Bakłażany faszerowane foto
4
Do mięsa mielonego dodać podsmażone pieczarki z bakłażanem, jajko, namoczoną bułkę tartą oraz przyprawy. Razem dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Bakłażany faszerowane foto
5
Przygotowanym farszem napełnić wydrążone bakłażany. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Na wierzchu można posypać żółtym serem).
Krok 5 - Bakłażany faszerowane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 30.08.2014 20:59
rewelacyjnie wygląda i pewnie pysznie smakuje
Joannasz3190 29.07.2014 22:01
Pyszności :)
kasiaw 29.07.2014 21:30
uwielbiam takie smakują wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak