Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażanowe pizzerinki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
schab bez kości 25 dag
pieczarki 25 dag
ser żółty 15 dag
papryka czerwona do dekoracji
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Pizzerinki te mogą stanowić przekąskę na piknik lub być oryginalnym daniem z grilla (wówczas przygotowujemy je na grillu).

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanowe pizzerinki

Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy do smaku.
Opłukane i osuszone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy przyprawami i smażymy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.

Bakłażana kroimy w plastry (około 8 mm). Plastry nasalamy i odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie osuszamy je z wody, która wypłynęła.
Plasterki układamy w piekarniku. Pieczemy same około 10 minut w 180°C. Gdy delikatnie się zapieką nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz. Całość zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera, który doskonale zwiąże składniki.

Gotowe pizzerinki dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz listkami bazylii.
Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchnia Marty 28.01.2015 22:16
Aż ślinka cieknie! Super przepis
idealme 28.01.2015 19:03
bardzo fajny pomysł!
R'n'G Kitchen 28.01.2015 16:38
Obłędna przystawka ,Mniam!
aginaa 28.01.2015 16:10
musza byc smaczne
cooked 28.01.2015 16:02
pięknie wyglądają
marcia7 28.01.2015 15:54
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak