Bakłażanowe pizzerinki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • schab bez kości

    25 dag
  • pieczarki

    25 dag
  • ser żółty

    15 dag
  • papryka czerwona

    do dekoracji
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na oleju i doprawiamy do smaku.
Opłukane i osuszone mięso kroimy w drobną kostkę. Oprószamy przyprawami i smażymy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą.

Bakłażana kroimy w plastry (około 8 mm). Plastry nasalamy i odstawiamy na około 1 godz. Po tym czasie osuszamy je z wody, która wypłynęła.
Plasterki układamy w piekarniku. Pieczemy same około 10 minut w 180°C. Gdy delikatnie się zapieką nakładamy na nie przygotowany wcześniej farsz. Całość zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera, który doskonale zwiąże składniki.

Gotowe pizzerinki dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz listkami bazylii.
Podajemy na ciepło.
Jadwiga/Jaga85
Pizzerinki te mogą stanowić przekąskę na piknik lub być oryginalnym daniem z grilla (wówczas przygotowujemy je na grillu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchnia Marty 28.01.2015 22:16
Aż ślinka cieknie! Super przepis
idealme 28.01.2015 19:03
bardzo fajny pomysł!
R'n'G Kitchen 28.01.2015 16:38
Obłędna przystawka ,Mniam!
aginaa 28.01.2015 16:10
musza byc smaczne
cooked 28.01.2015 16:02
pięknie wyglądają
marcia7 28.01.2015 15:54
świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat