Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażanowa przekąska

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
pomidory 4 szt
mozzarella 80 g
kapary 2 łyżeczki
sól
pieprz do smaku
ocet winny 1 łyżka
oregano 0.25 łyżeczki
bazylia świeża do dekoracji

Porada

Przekaskę można podawać na zimno lub wstawić do piekarnika do chwili, aż mozzarella rozpuści się.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanowa przekąska

Bakłażany umyć i pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.
Posolić i odstawić na ok.30minut.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem.
Każdy plaster osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiec do miękkości przez ok.10-15 minut
Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę.
Oliwę połączyć z octem, doprawić do smaku solą , pieprzem .
Pomidory połączyć z sosem , dodać drobno pokrojoną mozzarellę, oregano i kapary .
Przestudzone plastry bakłażana ułożyć na półmisku .
Na każdy nałożyć przygotowany farsz.
Udekorować świeżą bazylią lub oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 06.12.2014 16:19
wygląda rewelacyjnie :)
Joannasz3190 14.09.2014 19:35
Pyszności :)
Adam/ZUB3R 14.09.2014 19:25
wygląda bardzo smacznie
Ania84 14.09.2014 15:20
smaczna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak