Bakłażanello

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Czyli bakłażan nadziewany kaszą, kurczakiem i warzywami, o niebiańskim smaku, który pokocha niejeden smakosz.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne:

  • bakłażan

    2 sztuki
  • kasza gryczana

    100 gramów
  • pieczarki

    250 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • kurczak

    200 gramów
  • mozzarella

    50 gramów

Dodatkowo:

  • oliwy z oliwek do smażenia

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Myjemy bakłażany i przekrawamy każdego na dwie połówki. Wydrążamy z nich cały miąższ (nie wyrzucamy), aby powstały z nich "łódki". Posypujemy wydrążony środek bakłażana solą i zostawiamy na kilka minut.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kaszę gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.

Pieczarki, paprykę i kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, aż pieczarki się podsmażą, a kurczak nie będzie surowy. Miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.

Wszystko dusimy ok. 20 minut, po czym dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę i całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ulubionymi ziołami (np. prowansalskimi).

Połówki bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na spód sypiemy odrobinę sera. Następnie wypełniamy bakłażana przygotowanym nadzieniem.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C ok. 20-30 minut bez przykrycia. Wyjmujemy naczynie, posypujemy na wierzchu serem i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.

Smacznego!

Dla leniwych - posypywanie wydrążonego środka solą i czekanie nie jest konieczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat