Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażanello

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Czyli bakłażan nadziewany kaszą, kurczakiem i warzywami, o niebiańskim smaku, który pokocha niejeden smakosz.

Składniki:

Składniki główne:

bakłażan 2 sztuki
kasza gryczana 100 gramów
pieczarki 250 gramów
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
kurczak 200 gramów
mozzarella 50 gramów

Dodatkowo:

oliwy z oliwek do smażenia 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Porada

Dla leniwych - posypywanie wydrążonego środka solą i czekanie nie jest konieczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażanello

Myjemy bakłażany i przekrawamy każdego na dwie połówki. Wydrążamy z nich cały miąższ (nie wyrzucamy), aby powstały z nich "łódki". Posypujemy wydrążony środek bakłażana solą i zostawiamy na kilka minut.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kaszę gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.

Pieczarki, paprykę i kurczaka kroimy na drobne kawałki i dodajemy do cebuli. Smażymy kilka minut, aż pieczarki się podsmażą, a kurczak nie będzie surowy. Miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.

Wszystko dusimy ok. 20 minut, po czym dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę i całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ulubionymi ziołami (np. prowansalskimi).

Połówki bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na spód sypiemy odrobinę sera. Następnie wypełniamy bakłażana przygotowanym nadzieniem.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C ok. 20-30 minut bez przykrycia. Wyjmujemy naczynie, posypujemy na wierzchu serem i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak