Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan zapiekany z cukinią

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 1 mała
bakłażan 1/2 mały
pomidor 1 mały
ser żółty 5 dag
masło 4 plastry
sól
pieprz
kucharek śródziemnomorski
salami 5 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan zapiekany z cukinią

Kroki postępowania

1
Na dnie okrągłego naczynia kładziemy plastry masła, następnie cienkie plastry cukini, którą lekko solimy i plastry salami.
Krok 1 - Bakłażan zapiekany z cukinią foto
2
Posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Krok 2 - Bakłażan zapiekany z cukinią foto
3
Kładziemy pokrojonego w cienkie plastry pomidora i kolejną warstwę cukinii, którą delikatnie solimy.
Krok 3 - Bakłażan zapiekany z cukinią foto
4
Na cukinii układamy plasterki salami, oraz pokrojonego w paski bakłażana (bakłażana kroimy najpierw w cienkie talarki, lekko solimy z obu stron i po kilkunastu minutach wycieramy do sucha, aby pozbyć się goryczki). Warzywa doprawiamy pieprzem i kucharkiem śródziemnomorskim. Posypujemy startym żółtym serem.
Krok 4 - Bakłażan zapiekany z cukinią foto
5
Zapiekamy około 20-25 minut w temperaturze 150 stopni.
Krok 5 - Bakłażan zapiekany z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lotar 17.01.2012 14:38
Bardzo apetycznie wygląda ta zapiekanka !
ewasylwia 09.10.2011 12:12
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak