Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
sól 1\3 łyzeczki
cebula 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
soczewica czerwona 2\3 szklanki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyzeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1\3 łyzeczki
sól do smaku 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów

Kroki postępowania

1
Bakłażana kroimy na połówki-wydrążamy środek i solimy- odstawiamy na godzinę . Po tym czasie bakłażana opłukuje pod bieżącą woda- spłukujemy sól.
Krok 1 - Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów foto
2
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
Krok 2 - Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów foto
3
Do cebuli dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
Krok 3 - Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów foto
4
Soczewicę gotujemy około 10 minut.
Krok 4 - Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów foto
5
Ugotowaną soczewice dodajemy do warzyw.
Krok 5 - Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów foto
6
Mieszamy składniki, dodając przyprawy : pieprz, czosnek, sól.
Krok 6 - Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów foto
7
Bakłażana umieszczamy w naczyniu do zapiekania- farsz umieszczamy na bakłażanie. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Krok 7 - Bakłażan z farszem z soczewicy i pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.08.2014 23:22
na pewno smaczne jedzonko
Adamorek 07.08.2014 11:34
bardzo dobrze nadziany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak