Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan w oliwie Giancarlo Russo

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały ocet winny 100 ml
czosnek 3 ząbki
sól
bakłażan
oliwa 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan w oliwie Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Bakłażany kroimy bakłażany na niezbyt małą kostkę (ok. 3 cm), wysypujemy na durszlak i solimy. Zostawiamy na około pół godziny, dzięki czemu bakłażany stracą całą goryczkę. Po tym czasie wkładamy je do garnka, polewamy octem i gotujemy przez ok. 25 minut. Następnie odcedzamy i zostawiamy na durszlaku przez 10 minut, by dobrze ociekły. Na koniec przekładamy bakłażany na czystą ściereczkę i obsuszamy przez całą noc. Następnego dnia wkładamy je do szklanego słoja do połowy wysokości, dodajemy czosnek pokrojony w płatki i kapary oczyszczone z soli. Zalewamy oliwą z oliwek, aż do całkowitego przykrycia bakłażanów, zakręcamy i odstawiamy na minimum 2 miesiące. Jest to znakomita, wyrafinowana przystawka albo dodatek do grzanek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 13.04.2014 17:40
super przyrządzony
Rafał10 07.05.2013 18:29
Bardzo ciekawy przepis! Coś innego i bardzo inspirującego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak