Bakłażan w oliwie Giancarlo Russo

Bakłażan w oliwie Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biały ocet winny

    100 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • bakłażan

  • oliwa

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Giancarlo Russo poleca:
Bakłażany kroimy bakłażany na niezbyt małą kostkę (ok. 3 cm), wysypujemy na durszlak i solimy. Zostawiamy na około pół godziny, dzięki czemu bakłażany stracą całą goryczkę. Po tym czasie wkładamy je do garnka, polewamy octem i gotujemy przez ok. 25 minut. Następnie odcedzamy i zostawiamy na durszlaku przez 10 minut, by dobrze ociekły. Na koniec przekładamy bakłażany na czystą ściereczkę i obsuszamy przez całą noc. Następnego dnia wkładamy je do szklanego słoja do połowy wysokości, dodajemy czosnek pokrojony w płatki i kapary oczyszczone z soli. Zalewamy oliwą z oliwek, aż do całkowitego przykrycia bakłażanów, zakręcamy i odstawiamy na minimum 2 miesiące. Jest to znakomita, wyrafinowana przystawka albo dodatek do grzanek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 13.04.2014 17:40
super przyrządzony
Rafał10 07.05.2013 18:29
Bardzo ciekawy przepis! Coś innego i bardzo inspirującego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat