Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
biały ocet winny
100 ml -
czosnek
3 ząbki -
sól
-
bakłażan
-
oliwa
1 l
Przepis i sposób przygotowania Bakłażan w oliwie Giancarlo Russo
Bakłażany kroimy bakłażany na niezbyt małą kostkę (ok. 3 cm), wysypujemy na durszlak i solimy. Zostawiamy na około pół godziny, dzięki czemu bakłażany stracą całą goryczkę. Po tym czasie wkładamy je do garnka, polewamy octem i gotujemy przez ok. 25 minut. Następnie odcedzamy i zostawiamy na durszlaku przez 10 minut, by dobrze ociekły. Na koniec przekładamy bakłażany na czystą ściereczkę i obsuszamy przez całą noc. Następnego dnia wkładamy je do szklanego słoja do połowy wysokości, dodajemy czosnek pokrojony w płatki i kapary oczyszczone z soli. Zalewamy oliwą z oliwek, aż do całkowitego przykrycia bakłażanów, zakręcamy i odstawiamy na minimum 2 miesiące. Jest to znakomita, wyrafinowana przystawka albo dodatek do grzanek.
Komentarze (2)