Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan pieczony z pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
pieczarki 300 gram
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyzeczka
ząbki czosnku 2 sztuki
pomidory suszone Smak 10 sztuk
ser żółty 4 plastry
sól i pieprz do smaku
oliwa 3-4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan pieczony z pieczarkami

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, i dodajemy do podsmażonej cebuli i dalej dusimy.
Natkę pietruszki posiekać a pomidorki pokroić na drobniej i wszystko wymieszać.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć miąższ i natłuścić go w środku i oprószyć solą. Piec ok. 10 minut.
Farsz doprawiamy ząbkami czosnki, ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Do bakłażana wkładamy farsz i przykrywamy serem żółtym.
Pieczemy jeszcze 15-20 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 03.12.2016 22:34
lubię to !
RenataZ-et 02.10.2016 10:23
super pomysł!
Łukasz15 01.10.2016 22:46
Musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak