Bakłażan marynowany w chermouli.

Bakłażan marynowany w chermouli.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • bakłażan

    1 szt
  • sól

  • oliwa

Chermoula

  • mielony kminek Prymat

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    0,25 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • natka kolendry

    3 łyżki
  • mięta liście

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut.
Krok 2 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
Opłukać i osuszyć.
Krok 3 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
Plastry bakłażana dobrze przepędzlować oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej).
Osuszyć na papierze kuchennym.
Krok 4 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki.
Krok 5 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce.
Krok 6 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku chleba.
Christopher
Chermoula to ostra przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stef

13.06.2014 16:54
Fantastyczna przekąska.

Gabi44

13.06.2014 00:14
Ciekawa przekąska.

migotka28

12.06.2014 23:29
wygląda bardzo apetycznie

barbara11561

12.06.2014 22:50
bardzo smacznie wygląda:)

MagdaXXX

12.06.2014 22:24
rewelacja uwielbiam bakłażana

gosia1988

12.06.2014 22:11
smakowicie wygląda

teresa18

12.06.2014 21:11
Bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat