Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan marynowany w chermouli.

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

bakłażan 1 szt
sól
oliwa

Chermoula

Kminek mielony Prymat 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,25 łyżeczki
ząbki czosnku 2 szt
sok z cytryny 3 łyżki
oliwa 4 łyżki
natka kolendry 3 łyżki
mięta liście 2 łyżki

Porada

Chermoula to ostra przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan marynowany w chermouli.

Kroki postępowania

1
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30minut.
Krok 1 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
2
Opłukać i osuszyć.
Krok 2 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
3
Plastry bakłażana dobrze przepędzlować oliwką i opiec na grillu (patelni grillowej).
Osuszyć na papierze kuchennym.
Krok 3 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
4
Przygotować chermoulę --wymieszać wszystkie jej składniki.
Krok 4 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
5
Następnie plastry bakłażana wymieszać w chermouli i marynować przez 1 h w lodówce.
Krok 5 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto
6
Podajemy w temperaturze pokojowej. Wyśmienicie smakują z grzankami lub po prostu na kawałku chleba.
Krok 6 - Bakłażan marynowany w chermouli. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stef 13.06.2014 16:54
Fantastyczna przekąska.
Gabi44 13.06.2014 00:14
Ciekawa przekąska.
migotka28 12.06.2014 23:29
wygląda bardzo apetycznie
barbara11561 12.06.2014 22:50
bardzo smacznie wygląda:)
MagdaXXX 12.06.2014 22:24
rewelacja uwielbiam bakłażana
gosia1988 12.06.2014 22:11
smakowicie wygląda
teresa18 12.06.2014 21:11
Bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak