Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany ryżem z warzywami
Kroki postępowania
1. Bakłażan myjemy, przekrawamy na pół w poprzek i wydrążamy miąższ do skórki (ale też nie za cienko). Miąższ kroimy w kostkę, a bakłażana solimy i odstawiamy. Cebulę obieramy, siekamy i rumienimy na patelni, po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory myjemy i przekrawamy na pół. Od środka odkrawamy 4 plasterki i zostawiamy, a resztę pomidorów kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Po chwili, gdy pomidory się trochę podduszą wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki oraz miąższ z bakłażana. Całość razem dusimy.
2. Dodajemy ugotowany ryż, a następnie koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Bakłażany płuczemy zmywając sól i faszerujemy ryżem z warzywami. Na wierzchu układamy po dwa plasterki pomidora na połówkę bakłażana.
3. Następnie układamy kilka plasterków pokrojonego sera mozzarella. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut.