Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
mięso mielone 25 dag
mozzarella 1 kulka
cebula 1 szt
sos barbecue 3 łyżki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżki wykrawamy miękki miąższ ze środków. Połowę miąższu pozostawiamy - posłuży nam do wykonania farszu. W celu pozbycia się ewentualnej goryczy posypujemy połówki bakłażana (po stronie bez skórki) solą. Solimy równie pozostawiony miąższ.
Odstawiamy na kwadrans.

Następnie spłukujemy zimną wodą sól z warzywa. Osuszamy na sicie lub przy pomocy papierowego ręcznika. Miąższ bakłażana kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek siekamy. Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niego kawałki miąższu, cebulę i czosnek. Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut, po czym dodajemy sos barbecue. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy jeszcze chwilkę.

Połówki bakłażana posypujemy ziołami prowansalskimi i leciutko oprószamy solą. Nakładamy do nich farsz mięsny. Napełnione połówki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia układamy na wierzchu plastry mozzarelli i wkładamy do piekarnika ponownie, by ser się stopił.

Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 03.09.2013 20:06
Pysznie się prezentuje te danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak