Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany mięsem mielonym
Odstawiamy na kwadrans.
Następnie spłukujemy zimną wodą sól z warzywa. Osuszamy na sicie lub przy pomocy papierowego ręcznika. Miąższ bakłażana kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek siekamy. Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niego kawałki miąższu, cebulę i czosnek. Smażymy na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut, po czym dodajemy sos barbecue. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy jeszcze chwilkę.
Połówki bakłażana posypujemy ziołami prowansalskimi i leciutko oprószamy solą. Nakładamy do nich farsz mięsny. Napełnione połówki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30-40 minut. Pod koniec pieczenia układamy na wierzchu plastry mozzarelli i wkładamy do piekarnika ponownie, by ser się stopił.
Podajemy na ciepło posypane natką pietruszki lub listkami świeżej bazylii.