Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan faszerowany mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone mięso wołowe 400 g
cebula 1 szt
pomidory 3 szt
jajko 2 szt
śmietana 200 ml
bakłażan
ryż ugotowany 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan faszerowany mięsem

Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godz, gdy puszczą sok, płuczemy je i osuszamy.

Mieszamy składniki farszu: posiekaną i podsmazoną na oleju cebule, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną natke. Nadziewamy farszem bakłażany.

Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, troche wody i układamy bakłażany. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy 40 minut w temp 180 stopni.

Pod koniec zapiekania polewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noculos 11.07.2010 22:17
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak