Bakłażan faszerowany jaglanką

Bakłażan faszerowany jaglanką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2 łyżki
  • kasza jaglana

    1/2 szklanki
  • przecier pomidorowy

    1 szklanka
  • oliwki czarne

    1 garść
  • ser feta

    100 g
  • ser żółty

    100 g
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bakłażan faszerowany jaglanką
Bakłażana przekrajamy na pół, wydrążamy środek. Powstałe łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, następnie spłukujemy i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy zimną wodą, następnie gorącą wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Krok 2 - Bakłażan faszerowany jaglanką
Na rozgrzanej patelni, na oleju, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, i posiekany czosnek.
Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.
Krok 3 - Bakłażan faszerowany jaglanką
Jak cebula się zeszkli, to na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Bakłażan faszerowany jaglanką
Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i czarne oliwki pokrojone na plasterki.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Bakłażan faszerowany jaglanką
Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych bakłażanów, posypujemy startym żółtym serem.
Krok 6 - Bakłażan faszerowany jaglanką
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut.
Do naczynia żaroodpornego możemy wlać odrobinę wody.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

09.05.2016 20:33
podoba mi się ten przepis!

gosia56

09.05.2016 13:49
pyszne jedzonko;)

Benita

09.05.2016 13:37
ciekawy pomysł

tobi1989

09.05.2016 11:53
Smaczne danie :)

Mniam

09.05.2016 11:32
Bardzo smacznie nafaszerowany bakłażan :)

Joannasz3190

09.05.2016 11:19
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat