Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklawa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 10 dag
pistacje 10 dag
orzechy laskowe 15 dag
cukier puder 10 łyżek stołowych
masło 1/2 kostki
miód 4 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki
sok pomarańczowy 4 łyżki
ciasto francuskie 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Baklawa

Posiekane orzechy włoskie, laskowe i pistacje wymieszać ze sobą, dodać cukier puder, ponownie wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 6 części. Każdą z części przekładać mieszanką orzechów( na orzechy w każdej warstwie kładziemy kawałki masła). Ciasto włożyć do nagrzanego do 180- 200 stopni piekarnika i piec przez około 35- 40 minut. Miód wymieszać z sokami. Ciasto po upieczeniu skropić takie syropem. Podawać, gdy dobrze nim nasiąknie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 02.12.2013 18:56
świetny deser
krokodyl 07.02.2012 08:02
fajne
Justyna Jussstiii 04.10.2011 16:14
faktycznie wykwintny
bercik1 07.07.2011 23:45
Zapowiada się smacznie
Renata34 08.01.2011 19:38
mmmmniam
Renata34 08.01.2011 19:38
mmmmniam
Iwusia 26.10.2010 16:20
Jaki wspaniały i pyszny deser , będę musiała sobie przyrządzić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak