Baklava Turecka

Baklava Turecka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasta filo

    225 gram
  • cynamon

    1 Łyzka
  • cukru

    1/4 szklanka
  • kostki mas

    1/2
  • ½ szklanki miodu

    1/3
  • szklanki wody

    1/3
  • soku z cytryny

    1 Łyżka
  • skórka z cytryny

    1 cytryna
  • laska cynamonu

    1
  • kilka pistacji

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Orzechy drobno siekamy i mieszamy z sypkim cynamonem i cukrem. Dzielimy na 3 części.

Masło roztapiamy. Ciasto filo kroimy na prostokąty dopasowane rozmiarem do blaszki (u mnie wystarczyło przekroić połowę ciasta raz jeszcze na pół :)).

Przy pomocy pędzelka smarujemy blaszkę roztopionym masłem. Kładziemy na nim pierwszy arkusz ciasta. Wierzch smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym arkuszem i… tak dalej, aż arkuszy na dnie blaszki będzie 8.

Równomiernie wysypujemy pierwszą część orzechów.

Na wierzchu układamy kolejny arkusz ciasta, smarujemy masłem, układamy kolejny i również smarujemy masłem jego wierzch.

Wysypujemy drugą część orzechów.

Ponownie układamy dwa arkusze ciasta (jak poprzednio smarując każdy masłem).

Wysypujemy trzecią część orzechów.

Wierzch ciasta przykrywamy ośmioma arkuszami ciasta, także smarując każdy z osobna masłem na wierzchu.

Tak przygotowane ciasto kroimy na blaszce na małe kawałki (kwadraty, prostokąty, romby lub trójkąty) – moje kawałki miały około 2×5 cm. Należy się upewnić, że ciasto jest dobrze docięte. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (do przyrumionego wierzchu)

W tym czasie do rondelka wlewamy wodę, miód, cytrynę, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Gotujemy około 10 minut.

Gotowym syropem polewamy wierzch ciasta wyjętego z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch dekorujemy posiekanymi pistacjami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

06.05.2014 17:36
jeszcze nie miałam okazji spróbować A wygląda przepysznie

marcia7

05.05.2014 16:45
coś nowego

ppaulina

08.02.2014 21:47
rewelacja :)

JOANNA16

02.09.2013 15:26
fajny deser

dwa pokoje z kuchnią

12.04.2013 16:39
boskie! wieki tego nie jadlam

Ada-Gaba

12.04.2013 16:26
wygląda przepysznie

Ewa104

12.04.2013 09:34
Jadłam kiedyś coś podobnego tureckiego,ale nie wiem czy to baklava.Było wyjątkowo słodkie.

Konczi

12.04.2013 08:06
fantastycznie się prezentuje, zjadłabym z apetytem !

Janina

12.04.2013 07:58
Bardzo smaczne i ciekawe

msmors

12.04.2013 07:56
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat