Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklava - słodki turecki deser

5.0
(87)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Baklava (baklawa lub bakława) to słodki deser z orzechami i miodem, bardzo popularny na Bałkanach i w kuchni Bliskiego Wschodu.

Nie musisz wyjeżdżać daleko by zasmakować tego pysznego ciasta! Z tym przepisem baklawę turecką łatwo zrobisz sam w domu. 

Składniki:

ciasto filo 225 gramów
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
cukier 1/4 szklanki
masło 1/2 kostki
miód 1/3 szklanki
woda 1/3 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z cytryny z 1 sztuki
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
pistacje kilka sztuk
orzechy włoskie 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Baklava - słodki turecki deser

Baklawa turecka to:

  • przysmak kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej
  • pyszny deser
  • słodki miód i orzechy w kruchym cieście filo

Orzechy drobno siekamy i mieszamy z mielonym cynamonem i cukrem. Dzielimy na 3 części.

Masło roztapiamy. Ciasto filo kroimy na prostokąty, dopasowane rozmiarem do blaszki (u mnie wystarczyło przekroić połowę ciasta raz jeszcze na pół).

Przy pomocy pędzelka smarujemy blaszkę roztopionym masłem. Kładziemy na nim pierwszy arkusz ciasta. Wierzch smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym arkuszem i tak dalej, aż arkuszy na dnie blaszki będzie 8.

Równomiernie wysypujemy pierwszą część orzechów. Na wierzchu układamy kolejny arkusz ciasta, smarujemy masłem, układamy kolejny i również smarujemy masłem jego wierzch.

Wysypujemy drugą część orzechów. Ponownie układamy dwa arkusze ciasta (jak poprzednio smarując każdy masłem).

Wysypujemy trzecią część orzechów. Wierzch ciasta przykrywamy ośmioma arkuszami ciasta, także smarując każdy z osobna masłem na wierzchu.

Tak przygotowane ciasto kroimy w blaszce na małe kawałki (kwadraty, prostokąty, romby lub trójkąty) – moje kawałki miały około 2×5 cm. Należy się upewnić, że ciasto jest dobrze docięte. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (do przyrumienienia wierzchu).

W tym czasie do rondelka wlewamy wodę, miód, cytrynę, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Gotujemy około 10 minut.

Gotowym syropem polewamy wierzch ciasta wyjętego z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch dekorujemy posiekanymi pistacjami.

 

Smakowała Ci słodka baklawa? Wypróbuj także inny pyszny deser rodem z Turcji: rachatłukum

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa 30.08.2023 20:50
Wyszła extra, tylko wg mnie zbyt cytrynowa. Kolejną zrobię z mniejszą ilością cytryny.
cukiereczek 06.05.2014 17:36
jeszcze nie miałam okazji spróbować A wygląda przepysznie
marcia7 05.05.2014 16:45
coś nowego
ppaulina 08.02.2014 21:47
rewelacja :)
JOANNA16 02.09.2013 15:26
fajny deser
dwa pokoje z kuchnią 12.04.2013 16:39
boskie! wieki tego nie jadlam
Ada-Gaba 12.04.2013 16:26
wygląda przepysznie
Ewa104 12.04.2013 09:34
Jadłam kiedyś coś podobnego tureckiego,ale nie wiem czy to baklava.Było wyjątkowo słodkie.
Konczi 12.04.2013 08:06
fantastycznie się prezentuje, zjadłabym z apetytem !
Janina 12.04.2013 07:58
Bardzo smaczne i ciekawe
msmors 12.04.2013 07:56
super przepis
kasienka23 12.04.2013 07:31
pycha, zjadłabym z chęcią!
marcia7 11.04.2013 23:30
pięknie wygląda, lubię egzotyczne smaki
leonowie 11.04.2013 23:25
poproszę kawałeczek. ale malutki bo bardzo słodko:)
Bernadeta1 11.04.2013 22:48
przepis mnie zaciekawił tylko też nie wiem co to jest ciasto filo
treonina 11.04.2013 22:36
Ciasto filo? Nigdy o nim nie słyszałam. Gdzie go można dostać?
Karolcia12 11.04.2013 22:36
rewelacyjny przepis
eMMe 11.04.2013 22:16
wygląda smakowicie:)
Pietruszka 11.04.2013 21:39
wygląda bardzo apetycznie
Megg 11.04.2013 21:36
uwielbiam takie ciacha pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak