Przepis i sposób przygotowania na: Baklava - słodki turecki deser
Baklawa turecka to:
- przysmak kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej
- pyszny deser
- słodki miód i orzechy w kruchym cieście filo
Orzechy drobno siekamy i mieszamy z mielonym cynamonem i cukrem. Dzielimy na 3 części.
Masło roztapiamy. Ciasto filo kroimy na prostokąty, dopasowane rozmiarem do blaszki (u mnie wystarczyło przekroić połowę ciasta raz jeszcze na pół).
Przy pomocy pędzelka smarujemy blaszkę roztopionym masłem. Kładziemy na nim pierwszy arkusz ciasta. Wierzch smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym arkuszem i tak dalej, aż arkuszy na dnie blaszki będzie 8.
Równomiernie wysypujemy pierwszą część orzechów. Na wierzchu układamy kolejny arkusz ciasta, smarujemy masłem, układamy kolejny i również smarujemy masłem jego wierzch.
Wysypujemy drugą część orzechów. Ponownie układamy dwa arkusze ciasta (jak poprzednio smarując każdy masłem).
Wysypujemy trzecią część orzechów. Wierzch ciasta przykrywamy ośmioma arkuszami ciasta, także smarując każdy z osobna masłem na wierzchu.
Tak przygotowane ciasto kroimy w blaszce na małe kawałki (kwadraty, prostokąty, romby lub trójkąty) – moje kawałki miały około 2×5 cm. Należy się upewnić, że ciasto jest dobrze docięte. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut (do przyrumienienia wierzchu).
W tym czasie do rondelka wlewamy wodę, miód, cytrynę, skórkę z cytryny i laskę cynamonu. Gotujemy około 10 minut.
Gotowym syropem polewamy wierzch ciasta wyjętego z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Wierzch dekorujemy posiekanymi pistacjami.