Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklava

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto filo

mąka pszenna 6,5 szklanki
jajko 2 szt
olej 1 szklanka
mleko 2% 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 plaskie lyzeczki
sól szczypta
ocet jabłkowy 1 lyzeczka

Nadzienie

orzechy włoskie siekane 1.5 szklanki

syrop

woda 2 szklanki
miód 1 szklanka
cukier brązowy 1 szklanka
cukier drobny pol szklanki
sok z cytryny 3 lyzki

Dodatkowo

mąka ziemniaczana ok 1,5 szklanki
orzechy włoskie siekane 1 garsc
masło 200 g

Porada

Baklava to tradycyjny deser w Turcji oraz w Grecji. Jest bardzo pracochłonne, ale uważam ze smak tego deseru jest tego wart. Możemy zaoszczędzić bardzo duzo pracy używając gotowego ciasta filo.

Przepis i sposób przygotowania na: Baklava

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 30 równych części. Kazdą część rozwałkowujemy na przezroczysty placek.Dla ułatwienia dokładnego rozwałkowania ciasta, podsypujemy cały czas mąką ziemniaczaną. Tortownice o średnicy 26 cm, smarujemy olejem. Układamy w niej 10 dokładnie rozwałkowanych placków.
Orzechy siekamy lub mielimy i polowe orzechów wykładamy równo na tortownice. Następnie orzechy przykrywamy kolejnymi dziesięcioma warstwami ciasta. W tedy wykładamy druga polowe orzechów włoskich i ponownie rozwałkowujemy kolejne dziesięć bardzo cienkich placków, układając je jeden na drugim w tortownicy.
Ciasto w tortownicy kroimy na dowolny kształt. Ja pokroiłam go w prostokąty i kwadraty. Ciasto musi być pokrojone przed pieczeniem, bo po upieczeniu będzie nam bardzo trudno go pokroić.
Masło rozpuszczamy i polewamy nim pokrojone ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy baklavę i pieczemy w 170 stopniach aż wierzch ciasta będzie rumiany.
W tym czasie sporządzamy syrop. Do wody dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie nam syrop. Od czasu do czasu syrop należy pomieszać . Odstawiamy do ostygnięcia. Upieczoną baklave polewamy polową ciepłego syropu. Po 30 min wylewamy drugą polowe syropu. Wierzch posypujemy zmielonymi lub drobno pokrojonymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 08.12.2016 11:35
cudownie smakowite
Ela15 25.11.2016 14:36
fajny przepis
Patrycja33 16.11.2016 13:25
Tak jest bardzo pracochłonna :-( Lecz o wiele mniej pracy jest, gdy użyjemy gotowego ciasta filo :-)
asiatok 16.11.2016 10:55
Uwielbiam baklavę, lecz wydaje mi sie bardzo pracochłonna.
ada.la 15.11.2016 17:25
ciekawy przepis
benka 15.11.2016 17:24
Chętnie bym spróbowała.
RenataZ-et 15.11.2016 14:55
uwielbiam !!
Patrycja33 15.11.2016 13:57
Zachęcam wypróbować, jest naprawdę pyszny:-)
Futka 15.11.2016 11:00
Pyszności
dodi 15.11.2016 10:40
dużo pozytywnych rzeczy o tym deserze słyszałam ale jeszcze nigdy nie miałam okazji skosztować
Madzai 15.11.2016 09:16
Chciałabym spróbować :)
w mojej kuchni 15.11.2016 09:13
smaczne danie
ben-ka 15.11.2016 09:02
Jak tu słodko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak