Przepis i sposób przygotowania na: Baklava
Orzechy siekamy lub mielimy i polowe orzechów wykładamy równo na tortownice. Następnie orzechy przykrywamy kolejnymi dziesięcioma warstwami ciasta. W tedy wykładamy druga polowe orzechów włoskich i ponownie rozwałkowujemy kolejne dziesięć bardzo cienkich placków, układając je jeden na drugim w tortownicy.
Ciasto w tortownicy kroimy na dowolny kształt. Ja pokroiłam go w prostokąty i kwadraty. Ciasto musi być pokrojone przed pieczeniem, bo po upieczeniu będzie nam bardzo trudno go pokroić.
Masło rozpuszczamy i polewamy nim pokrojone ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy baklavę i pieczemy w 170 stopniach aż wierzch ciasta będzie rumiany.
W tym czasie sporządzamy syrop. Do wody dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie nam syrop. Od czasu do czasu syrop należy pomieszać . Odstawiamy do ostygnięcia. Upieczoną baklave polewamy polową ciepłego syropu. Po 30 min wylewamy drugą polowe syropu. Wierzch posypujemy zmielonymi lub drobno pokrojonymi orzechami.