Baklava

Baklava

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na syrop

  • cukier

    340 g
  • woda

    340 ml
  • miód prawdziwy

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sok z pomarańczy

    1 łyżka

Składniki na baklave

  • ciasto filo

    2 opakowania
  • masło klarowane

    120 g
  • orzechy włoskie

    200 g
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Baklava

Przygotowanie syropu:

W małym garnuszku łączymy wszystkie składniki (cukier, miód, wodę i sok z pomarańczy i cytryny). Mieszamy od czasu do czasu do momentu aż cukier się rozpuści. Gotujemy aż syrop się zagęści ok. 5-7 minut. Następnie go odstawiamy do ostudzenia – musi wystygnąć!

Orzechy, cukier i przyprawę korzenną przekładamy do miski i przy pomocy blendera lub robota kuchennego miksujemy by orzechy były drobno posiekane.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 30×20 cm smarujemy roztopionym masłem. Na blasze układamy 8 płatów ciasta filo, smarując wierzch każdego płata oddzielnie roztopionym masłem. Jeśli płaty ciasta są większe niż forma musimy je przyciąć do jej wymiarów.

Połowę orzechów rozkładamy równomiernie na górze ciasta (tych 8 płatach). Następnie na orzechy kładziemy kolejne 3 posmarowane masłem płaty ciasta i przykrywamy resztą orzechów. Na drugą warstwę orzechów kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując wierzch każdego oddzielnie roztopionym masłem.

Ostrym nożem kroimy ciasto w kwadraty, prostokąty, trójkąty lub romby. Spryskujemy wodą ciasto (polecam rozpylacz do wody), dzięki temu zachowa wilgotność i płaty się nie pozwijają.

Pieczemy przez pierwsze 30 minut w temperaturze 180 stopni, później zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.

Wyjmujemy ciasto z pieca i natychmiast polewamy syropem. Odstawiamy do ostudzenia. Możemy tez po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.

Baklava najlepiej smakuje na drugi dzień!


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dorota76 07.02.2015 12:49
smak niezapomnianych wakacji :)
R'n'G Kitchen 04.12.2014 19:08
Bardzo lubię
kasia.s 04.12.2014 14:14
Cudo, muszę kiedyś je odwzorować:)
jola91 04.12.2014 13:28
Porwałabym taki kawałek, bo wygląda bardzo smacznie
Grazyna0211 04.12.2014 12:15
pyszne słodkości
Stenka 04.12.2014 11:51
smaczny deserek
Magula 04.12.2014 11:45
bardzo apetycznie się prezentuje
Anna169Hosz 04.12.2014 10:29
Ale cudnie wygląda!
Wiktoria29 04.12.2014 09:15
aż mi ślinka pociekła, wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat