Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy piernik

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 2 małe
cukier 0,5 szklanki
olej 1/4 szklanki
mleko 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 opakowania
bakalie 0,5 szklanki
kakao 1 łyżka
wykończenie:
czekoladowa polewa kupna lub robiona
morele
orzechy laskowe
żurawina
rodzynki
dżem 1/4 małego słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy piernik

Jajka wybijamy do miski. Dokładamy do nich cukier. Ubijamy na puszystą masę. Bakalie łączymy ze sobą i oprószamy mąką. Sypkie składniki ( mąka, kakao, soda, przyprawa do piernika) mieszamy ze sobą. Do ubitej masy jajecznej dajemy na przemian sypkie składniki, olej i dżem. Na końcu wsypujemy bakalie. Mieszamy je już za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownice. Pieczemy w 180°C około 45 min.
Gotowe studzimy.
Przestudzone ciasto oblewamy polewą. Na polewę wykładamy pokrojone bakalie. Gotowe.

Na święta u mnie w domu obowiązkowo musi być piernik. Najlepszy jest bogaty w bakalie. Szybko się go robi, jest wilgotny i mocno bakaliowy:).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.01.2014 00:23
Znakomite ciasto.
Niki22 28.12.2013 11:18
najeżony bakaliami po prostu pychotka :)
norweska20 28.12.2013 11:17
smaczne cisto
Edith85 28.12.2013 09:36
rewelacyjne ciacho, lubię takie
w mojej kuchni 28.12.2013 09:24
takie ciasto to lubię..
kriko 28.12.2013 09:18
bardzo lubie
Paolcia 28.12.2013 09:04
smaczne polecam :)
Krzysztof15 28.12.2013 09:01
super pierniczek
Renata9 28.12.2013 08:27
pyszny piernik
Wiesława1 28.12.2013 07:35
to co lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak