Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy kurczak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1 sztuka
bakalie 350 gram
jajko 1 sztuka
olej
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
natka pietruszki pęczek
czosnek 3 ząbki

Porada

Taki kurczak to rewelacyjny dodatek do sałatek i pieczywa. Bakaliowy środek nadaje mu świątecznego akcentu. Polecam!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy kurczak

Kroki postępowania

1
Z kurczaka usuwamy korpus. Około 4- 5 łyżek oleju łączymy z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną przyprawą nacieramy kurczaka od środka i zewnątrz.
Krok 1 - Bakaliowy kurczak foto
2
NADZIENIE:
Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Pietruszkę siekamy.
Krok 2 - Bakaliowy kurczak foto
3
Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanego dodajemy jajko, pietruszkę oraz bakalie. Całość mieszamy.
Krok 3 - Bakaliowy kurczak foto
4
Gotowym, bakaliowym farszem napełniamy środek kurczaka. Po napełnieniu kurczaka zaszywamy. Dodatkowo związujemy mu nóżki oraz skrzydełka.
Gotowego przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie podlewamy olejem. Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 1,5 godzimy w 190°C. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
Gotowego wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem usuwamy nici.
Krok 4 - Bakaliowy kurczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.06.2018 14:05
Dobre mięso.
Jagódka17
Jagódka17 06.01.2018 14:11
Świetny pomysł z pewnościa pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak