Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowiec z polewą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
jajko 4
cukier 1 szklanka
mąka 30 dkg
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
bakalie 30 dkg
Polewa:
margaryna 0,5 kostki
mleko 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowiec z polewą

Bakalie np. figi, daktyle pokroić na małe kawałki, rodzynki sparzyć i osuszyć, orzechy posiekać, dodać jeszcze skórkę pomaranczową. Wszystkie bakalie wymieszac i opruszyć mąką ( ta do ciasta) żeby się nie posklejały. Jajka ubić z cukrem na pulchna masę. Tłuszcz utrzeć i dodawać po trochę utartych jajek cały czas miksując. Następnie dodać przesitowaną makę z proszkiem. Dodać bakalie i wymieszać. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Margaryne ropuścić z mlekiem, dodac kakao i cukier. Cały czas mieszając podgrzewać. Lekko przestudzić i polac po upieczonym cieście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak