Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowiec na rukoli
Blaszkę 32x7 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Owoce kandyzowane zalewamy gorącą wodą, gdy zmiękną odcedzamy. Bakalie siekamy. Wyparzoną cytrynę cieniutko obieramy ze skórki. Skórki pozbawiamy białej części. Rukolę miksujemy z 5 łyżkami soku cytrynowego.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Całe jajka ubijamy z solą i cukrami na białą puszystą masę. Porcjami dodajemy rukolę i wlewamy olej. Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ostatnie 3-4 łyżki mąki mieszamy łyżką razem z bakaliami, skórką i kandyzowanymi owocami. Ciasto aromatyzujemy zapachem i ew. dolewamy jeszcze sok z cytryny. Ciasto przekładamy do foremki, lekko rozkładamy na boki.
Pieczemy w 180 stopni C około 50-60 minut. Przestudzone ciasto polewamy lukrem i ozdabiamy migdałami. Moje ciasto było jeszcze za ciepłe i lukier trochę zleciał, ale kto by tam czekał :)