Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowiec na rukoli

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto na bazie rukoli z bakaliami, oblane lukrem.

Składniki:

Składniki na ciasto:

rukola 200 gramów
sok z cytryny 5 łyżek
olej rzepakowy 100 mililitrów
jajko 3 sztuki
cukier 120 gramów
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 300 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżka
skórka cytrynowa 20 gramów
owoce kandyzowane 40 gramów
rodzynki 40 gramów
orzechy 30 gramów
aromat cytrynowy 0.25 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowiec na rukoli

Blaszkę 32x7 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Owoce kandyzowane zalewamy gorącą wodą, gdy zmiękną odcedzamy. Bakalie siekamy. Wyparzoną cytrynę cieniutko obieramy ze skórki. Skórki pozbawiamy białej części. Rukolę miksujemy z 5 łyżkami soku cytrynowego.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Całe jajka ubijamy z solą i cukrami na białą puszystą masę. Porcjami dodajemy rukolę i wlewamy olej. Zmniejszamy obroty i po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ostatnie 3-4 łyżki mąki mieszamy łyżką razem z bakaliami, skórką i kandyzowanymi owocami. Ciasto aromatyzujemy zapachem i ew. dolewamy jeszcze sok z cytryny. Ciasto przekładamy do foremki, lekko rozkładamy na boki.
Pieczemy w 180 stopni C około 50-60 minut. Przestudzone ciasto polewamy lukrem i ozdabiamy migdałami. Moje ciasto było jeszcze za ciepłe i lukier trochę zleciał, ale kto by tam czekał :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak