Bakaliowe serce

Bakaliowe serce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    15 dag
  • kasza manna

    15 dag
  • margaryna

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opak
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bakaliowe serce

Kroki postępowania

Krok 1 - Bakaliowe serce foto
Masa:
15 dag mieszanych bakalii:rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, suszonej żurawiny,
6 dag orzechów włoskich,
2 łyżki miodu,
łyżka soku z cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu.

Drobno posiekać rodzynki, morele, śliwki i żurawinę, zalać 1/2 szkl. wody i gotować ok. 5 min na małym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia, dodać miód, sok z cytryny, cynamon oraz posiekane orzechy.
Krok 2 - Bakaliowe serce foto
W miseczce zmieszać sypkie produkty. Margarynę stopić, dodać do suchych składników. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną i wysypaną kaszą manną blaszkę w kształcie serca.
Krok 3 - Bakaliowe serce foto
Masę bakaliową wyłożyć na ciasto.
Krok 4 - Bakaliowe serce foto
Resztę ciasta rozkruszyć palcami, posypać na wierzch ciatsa. Piec ok. 35-40min w temp. 190-200st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

cukiereczek 08.04.2014 18:27
wyjątkowe serce
Iwusia 16.09.2013 23:48
jakie bogate to serduszko
caralajna 29.01.2013 08:58
fajny pomysł
MAR3STA 01.01.2013 15:54
pyszny deser
jozefinach 20.12.2012 13:05
Uwielbiam takie smakołyki.
-Natka- 19.12.2012 12:15
super ciacho, nie ma to jak bakalie!
Babeczka 19.12.2012 12:10
mniam!
pierniczkowo 19.12.2012 11:41
proste, a jakie pyszne:)
Rafał10 19.12.2012 08:47
mmm ale mam teraz ochotę... coś wspaniałego :)
SmakChwili 18.12.2012 23:13
piękne i pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat