Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakaliowe pączki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl.
drożdże 5 dkg
mleko letnie 1 szkl.
cukier 4 łyżki
rodzynki 4 łyżki
rum 2 łyżki
jajko 2 szt.
margaryna 4 łyżki
olej do smażenia 1 l
sól szczypta
skórka z cytryny
migdały siekane 15 dkg
morele suszone 15 dkg.
daktyle 15 dkg.
figi 15 dkg
cukier waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: bakaliowe pączki

z drożdży,cukru,mąki i mleka zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia,rodzynki namoczyć w rumie,pozostałe bakalie drobno pokroić,margarynę stopić,mąkę przesiać do miski,dodać cukier,sól i skórkę z cytryny,oraz namoczone rodzynki i bakalie oraz migdały,dodać jajko,margarynę i mleko,wyrobić ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia,kiedy ciasto podwoi swą objętość łyżką nabierać porcje i wkładać na rozgrzany tłuszcz za każdym razem łyżkę zanurzać w oleju,smażyć na złotobrązowy kolor z obu stron,wyjmować na papierowy ręcznik,posypać jeszcze gorące cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.06.2013 10:49
pyszne są takie pączki
pigila
pigila 20.11.2011 23:56
super
Wojtek8 24.01.2011 10:44
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak