Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowe kulki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 2 łyżki
kandyzowana skórka cytrusowa 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
cukier 2 szklanki
kakao 6 łyżeczek
olej 1 łyżka
płatki migdałowe do dekoracji
orzechy 1,5 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowe kulki

Orzechy / włoskie lub laskowe/ drobno siekamy. Do śmietany wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i ucieramy ok. 5 min. Dużą tacę smarujemy olejem. Do gęstniejącej masy czekoladowej dodajemy orzechy, rodzynki i skórkę z owoców cytrusowych /pomarańczową lub cytrynową/ i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki, obtaczamy w mielonych orzechach lub pokruszonych płatkach migdałowych i układamy na tacy. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. godzinę do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 30.08.2013 21:10
Bardzo fajne pralinki :)
agnieszka137 21.09.2011 12:44
świetne ciastka
Anna146 21.09.2011 07:19
pyszna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak