Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowe babeczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 250 ml
mąka 1/2 kg
cukier 40 dag
olej 1/2 szklanka
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
cynamon Prymat 3 łyżeczki
jabłka 1/2 kg
orzechy 1/2 szklanka
rodzynki 1/2 szklanka
płatki migdałowe 1/2 szklanka
morele suszone 1/2 szklanka
czekolada gorzka 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowe babeczki

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zaczyn: do mleka wsypujemy cukier, dodajemy 25 dag mąki. Całość mieszamy delikatnie i odstawiamy na całą dobę w ciepłe miejsce nie mieszamy. Po 24 godzinach do zaczynu dodajemy pozostałą, mąkę, wlewamy olej, wbijamy jajka, dodajemy sól, proszek do pieczenia.
Krok 1 - Bakaliowe babeczki foto
2
Następnie dodajemy do ciasta cynamon oraz bakalie. Pokrojoną czekoladę, jabłka ścierte na grubej tarce. Całość mieszamy.
Krok 2 - Bakaliowe babeczki foto
3
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Bakaliowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 01.09.2013 11:02
uwielbiam babeczki i borówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak