Bakaliowa rolada z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Podstawą rolady jest biszkopt z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek. Pieczony razem z jabłkami, a następnie zwinięty. To prosta, szybka rolada bez kremu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    0.75 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie

    100 gramów
  • wiórki kokosowe

    50 gramów
  • rodzynki sułtańskie

    50 gramów
  • jabłka

    700 gramów
  • cynamon Prymat

    4 szczypty
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • masło 82%

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rolada z jabłkami

Krok 1 - Bakaliowa rolada z jabłkami foto

Jabłka obrać i pokroić w ósemki pozbywając się gniazd nasiennych.

Blachę z piekarnika (34 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować go dobrze masłem. Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy i ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą
do szarlotki.

Krok 2 - Bakaliowa rolada z jabłkami foto

Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i
ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier.

Zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z bakaliami i wymieszać delikatnie łopatką.

Krok 3 - Bakaliowa rolada z jabłkami foto

Ciasto wyłożyć na jabłka i równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 35 min. Wyjąć z piekarnika i odwrócić ciasto tak, aby jabłka były na górze.

Ściągnąć papier i zwijać gorące ciasto w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Roladę można dodatkowo polać polewą lub
oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 23:14
Apetyczna i kusząca ta roladka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat