bajgle z czarnuszką i makiem

bajgle z czarnuszką i makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże świeże

    1/2 kostki
  • mleko 2%

    250 ml
  • masło

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • mak

  • czanuszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mąkę przesiać do dużej miski.W osobnej miseczce rozpuszczam drożdże (w 100 ml ciepłego mleka). Wlać do mąki, lekko zagnieść i zostawić na 15-20 minut. W rondelku rozpuścić masło. Zostawić do ostygnięcia. Wlać do miski z ciastem. Dolać resztę ciepłego mleka i zagnieść elastyczne ciasto. Potem zostawić ciasto na godzinkę do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagnieść raz jeszcze, podzielić na kawałki, formować z nich długie wałki a następnie składać w okręgi (bajgle). Na blasze z papierem pozostawić na pół godziny. Później posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec do 30 minut w 200 st

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata3 21.05.2015 13:45
fajne te bajgle :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat