Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bajgle z czarnuszką i makiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże świeże 1/2 kostki
mleko 2% 250 ml
masło 50 g
jajko 1 szt
mak
czanuszka

Przepis i sposób przygotowania na: bajgle z czarnuszką i makiem

mąkę przesiać do dużej miski.W osobnej miseczce rozpuszczam drożdże (w 100 ml ciepłego mleka). Wlać do mąki, lekko zagnieść i zostawić na 15-20 minut. W rondelku rozpuścić masło. Zostawić do ostygnięcia. Wlać do miski z ciastem. Dolać resztę ciepłego mleka i zagnieść elastyczne ciasto. Potem zostawić ciasto na godzinkę do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagnieść raz jeszcze, podzielić na kawałki, formować z nich długie wałki a następnie składać w okręgi (bajgle). Na blasze z papierem pozostawić na pół godziny. Później posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec do 30 minut w 200 st

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 21.05.2015 13:45
fajne te bajgle :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak