Przepis i sposób przygotowania na: Bajgle NYC
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy rozpuszczone drożdże. Przez 2 minuty mieszamy składniki za pomocą miksera, następnie wyrabiamy dłońmi zwilżonymi oliwą przez minimum 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny
3. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy w kule i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
4. Z ciasta formujemy obwarzanki, układamy na pergaminie i odstawiamy na 20 minut.
5. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą. Delikatnie wkładamy bajgle (po jednym!) i gotujemy przez 1 minutę. Obgotowane bajgle układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i pieczemy bajgle przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po 10 minutach bajgle obficie smarujemy klarowanym masłem, posypujemy nasionami sezamu i ziołami i pieczemy przez 5 - 10 minut. Bajgle podajemy z dodatkami podobnie jak kanapki.
7.Bajgiel z indykiem: Bajgla przekrawamy na pół i podpiekamy pod grzałką w piekarniku. Na dolnej części układamy sałatę, następnie plastry sera i plastry indyka, całość polewamy sosem przygotowanym z musztardy i miodu, przykrywamy górną częścią bajgla. 9 Bajgiel z łososiem: Bajgla przekrawamy na pół i podpiekamy pod grzałką w piekarniku. Na dolnej części układamy plaster łosia, górną część obficie smarujemy serkiem, składamy bajgla.