Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajgle NYC

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
cukier 3 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
sezam 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżeczki
klarowane masło 100 ml
wędzony łosoś 1 plaster
ser kozi 3 łyżki
sałata masłowa 1 liść
ser cheddar 2 plastry
szynka z indyka 2 plastry
musztarda 2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
drożdże suche 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bajgle NYC

1. Drożdże mieszamy z wodą i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy rozpuszczone drożdże. Przez 2 minuty mieszamy składniki za pomocą miksera, następnie wyrabiamy dłońmi zwilżonymi oliwą przez minimum 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny
3. Ciasto dzielimy na 12 części, formujemy w kule i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
4. Z ciasta formujemy obwarzanki, układamy na pergaminie i odstawiamy na 20 minut.
5. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z solą. Delikatnie wkładamy bajgle (po jednym!) i gotujemy przez 1 minutę. Obgotowane bajgle układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i pieczemy bajgle przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po 10 minutach bajgle obficie smarujemy klarowanym masłem, posypujemy nasionami sezamu i ziołami i pieczemy przez 5 - 10 minut. Bajgle podajemy z dodatkami podobnie jak kanapki.
7.Bajgiel z indykiem: Bajgla przekrawamy na pół i podpiekamy pod grzałką w piekarniku. Na dolnej części układamy sałatę, następnie plastry sera i plastry indyka, całość polewamy sosem przygotowanym z musztardy i miodu, przykrywamy górną częścią bajgla. 9 Bajgiel z łososiem: Bajgla przekrawamy na pół i podpiekamy pod grzałką w piekarniku. Na dolnej części układamy plaster łosia, górną część obficie smarujemy serkiem, składamy bajgla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.11.2012 10:56
apetyczna ta kanapka
magduś83 21.11.2012 14:21
rewelacyjne śniadanko :)
polly66 14.09.2012 10:45
apetyczne te śniadania w NYC ;)
czarnyaniol1990 10.09.2012 11:05
ciekawy przepis
Pietruszka 10.09.2012 10:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak