Bajgle

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dkg chlebowej
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    2 dkg
  • mleko 3,2%

    1 łyżka
  • sezam

    1 do posypania
  • mak

    1 do posypania
  • woda letnia

    300 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bajgle foto
Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość.
Krok 2 - Bajgle foto
Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem. Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Krok 3 - Bajgle foto
Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką.
Krok 4 - Bajgle foto
Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę. W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli. Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję po minucie z każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.
Krok 5 - Bajgle foto
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem.
Krok 6 - Bajgle foto
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 02.04.2017 07:11
ślicznie wyszły :)
benka 29.03.2017 20:08
Perfekcyjne :)))
wyattearp 29.03.2017 19:09
wow!!!! rewelacyjne !!!
Bernadeta1 29.03.2017 18:52
Takie wypieki na śniadanie chętnie bym zjadła
ania2610 29.03.2017 18:38
wspaniałe, wyszły idealnie :)
Ewelina1991 29.03.2017 17:55
kuszą swoim wyglądem ;-)
Janina 29.03.2017 16:30
Pyszności;))
Wiktoria29 29.03.2017 13:24
bardzo apetyczne
RenataZ-et 29.03.2017 11:50
perfekcyjnie wykonane :)
gosia56 29.03.2017 11:47
porywam jednego ;) dziękuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat