Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajgle

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg chlebowej
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 2 dkg
mleko 3,2% 1 łyżka
sezam 1 do posypania
mak 1 do posypania
woda letnia 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bajgle

Kroki postępowania

1
Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość.
Krok 1 - Bajgle foto
2
Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem. Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Krok 2 - Bajgle foto
3
Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części. Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką.
Krok 3 - Bajgle foto
4
Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę. W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli. Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję po minucie z każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.
Krok 4 - Bajgle foto
5
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem.
Krok 5 - Bajgle foto
6
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią.
Krok 6 - Bajgle foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 02.04.2017 07:11
ślicznie wyszły :)
benka 29.03.2017 20:08
Perfekcyjne :)))
wyattearp 29.03.2017 19:09
wow!!!! rewelacyjne !!!
Bernadeta1 29.03.2017 18:52
Takie wypieki na śniadanie chętnie bym zjadła
ania2610 29.03.2017 18:38
wspaniałe, wyszły idealnie :)
Ewelina1991 29.03.2017 17:55
kuszą swoim wyglądem ;-)
Janina 29.03.2017 16:30
Pyszności;))
Wiktoria29 29.03.2017 13:24
bardzo apetyczne
RenataZ-et 29.03.2017 11:50
perfekcyjnie wykonane :)
gosia56 29.03.2017 11:47
porywam jednego ;) dziękuję
Mniam 29.03.2017 11:07
Bardzo smaczne bajgle :)
Ola1984 29.03.2017 09:51
Pyszne, domowe pieczywo :)
mirosława4 29.03.2017 09:17
zjadłabym :)
Justi2401 29.03.2017 09:11
Jakie piękne, jak prosto z piekarni :)
slodkieniebo 29.03.2017 08:46
Idealne nie tylko na śniadanie :)
Lis 28.03.2017 22:44
Wyglądają apetycznie:)
kloruś 28.03.2017 21:57
apetycznie! zjadłabym :)
ilka01 28.03.2017 21:51
pięknie wyglądają
Renata9 28.03.2017 21:35
Pyszne i zrobione idealnie :-)
adelajda 28.03.2017 21:13
Smaczne :)
Habibi 28.03.2017 19:33
uwielbiam :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak