Przepis i sposób przygotowania na: Bajecznie kolorowa sałatka
100 g kolorowego makaronu penne
1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
1 pomidor
kawałek świeżego ogórka
kilka czarnych oliwek
kilka krótkich szczypiorków
3 marynowane papryczki pepperoni
1/2 łyżeczki czarnuszki
4 łyżki marynaty teriyaki
kilka różyczek blanszowanego brokuła
1 łyżka kukurydzy z puszki
1 łyżka marynowanej cebulki perłowej
Sos :
2 łyżki leju ryżowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka musztardy lipowej
1 łyżka zimnej przegotowanej wody
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
czosnek granulowany do smaku
olej do smażenia
Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski a potem włożyć do miseczki i zalać marynatą i zostawić na 10 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i wrzucić zamarynowane filety i usmażyć. Składniki sosu dokładnie wymieszać, spróbować czy jest dobrze doprawiony a w razie potrzeby doprawić i sos zostawić do przegryzienia się smaków. Ogórka umyć, pokroić na plasterki i wyciąć gniazda nasienne. Pomidora umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić pomidora w paski. Kukurydzę, oliwki i cebulki wyjąć z zalewy. Makaron wyłożyć na talerz a następnie poukładać dekoracyjnie wszystkie składniki sałatki. Na koniec posypać czarnuszką i polać sałatkę sosem. Podawać po około 10 minutach.