BAJADERKI PIERNIKOWO ŚLIWKOWE

BAJADERKI PIERNIKOWO ŚLIWKOWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    500 gram
  • powidła śliwkowe

    3 łyzki
  • cukier puder

    2 łyzki
  • przyprawa do piernika

    3 łyżki
  • margaryna

    180 gram
  • kakao

    3 łyzki
  • orzechy włoskie siekane

    2 łyzki
  • śliwki suszone

    6 szt posiekanych
  • wiórki kokosowe

    do obtoczenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Kruche ciasto pokruszyć bardzo drobno za pomocą wałka. Dodać miękką margarynę i resztę składników. Zagnieść ciasto (gdy będzie mocno rzadkie można dodać jeszcze mielonych orzechów lub małe opakowanie pokruszonych herbatników). Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Schłodzone ciasto rwać na dowolną wielkość i dłońmi formować kulki, obtoczyć je w wiórkach kokosowych i mielonych orzechach. Gotowe bajaderki przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betina#45

25.03.2015 20:54
cudo ! co za słodkości ;)

monikaT83

25.03.2015 20:52
wow! prześliczny i piękny deserek:)

joanna43

25.03.2015 17:40
pięknie wyglądają

Mancia w kuchni

25.03.2015 16:39
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat