Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche 300 g najlepiej kakaowe
herbatniki 1 opakowanie małę
masło 50-60 g
kakao 1,5 łyżki
miód 1 łyżka
powidła śliwkowe 2 łyżki
mleko 1/4 szklanki
cukier puder 1/4 szklanki
wódka 3 łyżki
aromat rumowego 1łyżeczka
kokos do optoczenia

Porada

kulki można obtaczać również w kakale lub orzechach

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderki

Kroki postępowania

1
Ciastka połamać na grubsze cześci
Krok 1 - Bajaderki foto
2
Kolejno włożyć je najlepiej do woreczka i wałkiem lub tłuczkiem rozkruszyć na prawie drobno (nie na popiół lecz nie za grubo)
Krok 2 - Bajaderki foto
3
Herbatniki połamać drobno i wrzucić do ciasta kakaowego
Krok 3 - Bajaderki foto
4
W garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie składniki, oprócz pokruszonych ciastek . Dobrze wymieszać. Do owej masy dodać pokruszone wcześniej ciastka i mieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).Przykryć najlepiej folią gdyż moga przejść zapachy z lodówki.
Krok 4 - Bajaderki foto
5
Masę ciasteczkową wyjąć z lodówki i formować z niej kulki w dowolnej wielkości ( ja polecam wielkość zbliżona do trufli). Obtaczać je w kokosie
Krok 5 - Bajaderki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 29.10.2014 16:34
smakowicie wyglądają!
Kasnaj 29.10.2014 12:41
fajny przepis
Noruas 29.10.2014 11:59
Bajaderki jeszcze nie robiłam, fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak