Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki ziołowe z żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna typ 450 500 g
woda letnia 300 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
żurawina suszona 2 łyżki

Posypka ziołowa

Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki ziołowe z żurawiną

Ciasto : Zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki i cukru oraz 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki oprócz żurawiny. Zamiesić gładkie ciasto (miesić około 10 minut), pod koniec dodać żurawinę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat, zamiesić chwilę, aby wyszło z niego nadmiar powietrza. Podzielić na 6 części, uformować paluchy, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć ostrym nożem , wetrzeć delikatnie zioła wymieszane z oliwą, odstawić aby wyrosły.
Piec w 175- 180 *C piekarnik góra-dół przez 15-20 minut (czas zależy od piekarnika. Ostudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 10.01.2017 10:30
Pachną aż u mnie w domu ;)
benka 10.01.2017 08:45
Dziękuję :)))
Barbara13 09.01.2017 20:28
Apetyczne bagietki.Musze wypróbować
agnieszka214 09.01.2017 17:52
Bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak