Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki z siemieniem lnianym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kubka
drożdże 1 łyżeczka suchych
oliwa 1 łyżka
semolina 0,5 kubka
siemię lniane 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól 1 niecała łyżka
woda 1 niecały kubek

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki z siemieniem lnianym

Letnią wodę, cukier i drożdże dobrze wymieszać w misce. Odstawić pod przykryciem na 20 min aby zaczęło pracować.
Następnie wymieszać wszystkie składniki razem i dokładnie ugnieść ciasto. Zostawić w misce, przykryte szmatką (może być lekko wilgotna) na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie z ciasta uformować bagietki, położyć na blaszce na papierze do pieczenia, przykryć jeszcze raz szmatką i zostawić na około 1 godzinę. Po tym czasie wsadzić do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (ja daję na dno piekarnika naczynko żaroodporne z wodą). Piec 10 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez około 25min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 05.03.2014 10:44
smaczna propozycja
Stenka 03.06.2013 08:12
ciekawy przepis
Mysiunia 24.05.2013 18:53
bagietki jeszcze nigdy nie piekłam - super przepis :)
IwonaDD 24.05.2013 17:17
fajny pomysł na zdrowe pieczywo
Konczi 24.05.2013 17:15
pomysł bardzo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak