Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki razowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki razowe

Zaczyn:
15 dag mąki pszennej razowej,
150 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka drożdży instant.

Mąkę przesiać do miski bardzo dokładnie. Dodać 2 łyżki otrąb, które pozostały na sitku, drożdże i wodę. Wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc. Resztę otrąb zachować.

Nazajutrz:
30 dag mąki poznańskiej,
150 ml ciepłej wody,
1 płaska łyżeczka soli,
tłuszcz do blachy,
otręby.

Do zaczynu wlać wodę i wymieszać. Przesiać mąkę i dodać sól. Zagnieść ciasto, które wyrabiać na blacie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być miękkie. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki - ale to naprawdę w momencie, gdy zajdzie taki mus. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie nacisnąć delikatnie ciasto dłonią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Przełożyć na blat i delikatnie uformować wałek. Podzielić ciasto na 4 części i z każdej uformować bagietkę. Odłożyć na natłuszczoną i wysypaną otrębami blachę (nie trzeba natłuszczać, ale wtedy lepiej bagietki odchodzą od podłoża, natomiast łatwiej myje się blachę bez smarowania). Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Każdą naciąć ostrym nożem 2 razy.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220˚C, wkładając do niego naczynie z wodą. Piec bagietki ok. 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 30.03.2013 15:12
Aż miło patrzeć :D jeszcze smaczniej takie jeść !
agnieszka214 18.06.2012 14:37
pyszny pomysł
rosik93 29.03.2012 19:59
super
traktorek 16.02.2012 13:52
co domowe to domowe
caralajna 18.01.2012 08:39
smaczne
Joanna108
Joanna108 25.10.2011 19:33
domowe pieczywko- świetna sprawa
Marybeth
Marybeth 06.09.2011 21:09
Coś nowego.
Ela15 29.06.2011 20:45
super
Mysiunia 04.02.2011 16:12
przepis trafia do ulubionych, a w najbliższym czasie postaram się go wcielić w zycie:)
borgia 25.10.2010 20:02
Wyjdą...
Mati13 25.10.2010 18:38
świetny przepis! z chęcią bym zjadl takie bagietki, ale raczej mi nie wyjda:)
Smakosz6 09.10.2010 19:38
mniam
Kryska73 03.10.2010 14:55
super! w sklepach takich nie spotkałam! dobrze że masz takie przepisy!
Beata73 01.10.2010 17:35
ciekawe bagietki!
Łucja1 01.10.2010 16:03
nigdy nie robiłam takich bagietek, zawsze boje się, że nie wyjdą!
borgia 27.09.2010 20:20
Nawet nie, ale trzeba czekać. Ostatnio żeby było śmiesznie ciasto drożdżowe, kruche i francuskie wyrabiam w robocie wielofunkcyjnym - idzie jak z płatka. Człowiek się wygodnicki robi, ale z korzyścią dla samego ciasta.
Karolcia12 26.09.2010 20:35
chyba to pracochłonne prawda?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak