Bagietki pszenno-żytnie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • mąka żytnia

    250 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • mleko ciepłe

    1 szkl
  • woda

    100 ml
  • sól

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, pokruszone drożdże, masło i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Do zaczynu dodajemy wodę i przesianą mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i kilkukrotnie składamy w kopertę.
Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bagietki. W trakcie formowania obficie podsypujemy je mąką pszenną. Po uformowaniu bagietki skręcamy na całej długości, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po włożeniu bagietek do piekarnika spryskujemy je wodą.
Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 19.08.2014 16:52
Przepis zabieram i to obowiązkowo!!!
Aannkaa82 19.08.2014 16:38
wyglądaja bardzo apetycznie, lubie takie domowe pieczywo ;)
stan2401 19.08.2014 14:35
smakowite bagietki
kloruś 19.08.2014 13:52
wyglądają smakowicie... chętnie bym skosztowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat