Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki nadziewane oscypkiem, chorizo i suszonymi pomidorami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
mąka pszenna 150 g
woda 250 ml
drożdże 25 g
sól 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
suszone pomidory 0,5 słoik
chorizo 0,5 laska
olej 1 łyżka
oscypek 0,5 szt
pikantna wędzona papryka 0,5 łyżeczka
chili suszone 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki nadziewane oscypkiem, chorizo i suszonymi pomidorami

Chorizo kroimy w pół plasterki.

Podsmażamy je przez 5 minut na oleju ze słoiczka z pomidorami przyprawiając wędzoną papryką i chilli.

Odcedzamy tłuszcz i zostawiamy na później.

Kiełbaski odstawiamy do wystudzenia.

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewmy połową ciepłej wody.

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników.

Następnie dolewamy wodę i rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy gładkie ciasto po czym dodajemy olej z kiełbasek.

Ponownie wyrabiamy.

Ciasto dzielimy na 4 części.

Formujemy je w bagietki o długości około 20 cm.

Delikatnie rozciagamy i na środku układamy chorizo, posiekane suszone pomidory (lekko odsączone z oleju) oraz pokrojonego oscypka.

Posypujemy suszoną cebulą.

Ciasto zlepiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.

Gotowe bagietki podawałam z pikantnym sosem chilli.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak