Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki na zakwasie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dkg typ 650
drożdże 1 dkg
zakwas pszenny 30 dkg
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki na zakwasie

Kroki postępowania

1
Do miski wykruszam drożdże dodaję 135 ml letniej wody, przesiewam mąkę, dodaję zaczyn, sol i całość wyrabiam mikserem albo ręką aż ciasto będzie elastyczne. Nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i dzielę na pięć części.
Krok 1 - Bagietki na zakwasie foto
2
Formuję bagietki na długość blaszki u mnie 35 cm, układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Ostrym nożykiem robię nacięcia w kilku miejscach.
Krok 2 - Bagietki na zakwasie foto
3
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni i piekę 10 minut po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę kolejne 15 minut.
Krok 3 - Bagietki na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.04.2017 09:29
bardzo dobre
ania2610 06.04.2017 18:55
świetnie wyszły, takie chrupiące :)
Bernadeta1 05.04.2017 17:58
smaczny wypiek
Janina 05.04.2017 16:42
Fajne bagietki;))
Ania321 05.04.2017 15:57
wyglądają przepysznie :)
mirosława4 05.04.2017 12:03
apetyczne !
Malinka 05.04.2017 10:52
Super wypiek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak