Bagietki na zakwasie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    35 dkg typ 650
  • drożdże

    1 dkg
  • zakwas pszenny

    30 dkg
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bagietki na zakwasie foto
Do miski wykruszam drożdże dodaję 135 ml letniej wody, przesiewam mąkę, dodaję zaczyn, sol i całość wyrabiam mikserem albo ręką aż ciasto będzie elastyczne. Nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i dzielę na pięć części.
Krok 2 - Bagietki na zakwasie foto
Formuję bagietki na długość blaszki u mnie 35 cm, układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Ostrym nożykiem robię nacięcia w kilku miejscach.
Krok 3 - Bagietki na zakwasie foto
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni i piekę 10 minut po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę kolejne 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 10.04.2017 09:29
bardzo dobre
ania2610 06.04.2017 18:55
świetnie wyszły, takie chrupiące :)
Bernadeta1 05.04.2017 17:58
smaczny wypiek
Janina 05.04.2017 16:42
Fajne bagietki;))
Ania321 05.04.2017 15:57
wyglądają przepysznie :)
mirosława4 05.04.2017 12:03
apetyczne !
Malinka 05.04.2017 10:52
Super wypiek!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat