Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki jogurtowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 405 200 g
mąka pszenna typ 650 300 g
oliwa 2 łyżki
jogurt naturalny 12 łyżek
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 20 g
woda letnia 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki jogurtowe

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkęę mąki pszennej obojętnie, którego typu i 1 łyżkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, w celu wyrośnięcia zaczynu.
Krok 1 - Bagietki jogurtowe foto
2
Mąkę i sól wsypujemy do dużej miski. Dodajemy do nich olej i jogurt wszystko dokładnie mieszając.
Krok 2 - Bagietki jogurtowe foto
3
Gdy zaczyn trochę wyrośnie dodajemy go do naszej masy. Wówczas dodajemy także wodę. Monitorując konsystencję ciasta. Wody nie może być zbyt dużo, bo ciasto będzie lejące i problematyczne do uformowania z niego bagietki. Nie może być też za suche bo wówczas zrobi się gniot, który nie wyrośnie, tak jak powinien.
Krok 3 - Bagietki jogurtowe foto
4
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4 - Bagietki jogurtowe foto
5
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Na blacie osypanym mąką formujemy dwa nieco spłaszczone wałki, o długości takiej, by zmieściły się na blachę. Każdy z nich delikatnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane bagietki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 5 - Bagietki jogurtowe foto
6
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez około 27 minut. Upieczone bagietki, po wystudzeniu są od razu gotowe do jedzenia.

Wyśmienite zarówno jako pieczywo, bądź samodzielna przekąska.
Krok 6 - Bagietki jogurtowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.07.2015 22:09
Czasami warto przejrzeć swoją księgę i przypomnieć sobie o czymś o czym się zapomniało :)
anemon 21.01.2014 17:34
Pięknie wypieczone bagietki.
wyattearp 14.12.2013 20:38
pyszne na śniadanko
Olga_SK 14.12.2013 19:04
Będę testować Twój przepis :D
Barbara13 14.12.2013 14:21
Piękne i zapewne smaczne bagietki,do ulubionych :)
Marta11 14.12.2013 12:59
takich jeszcze nie jadlam ciekawy przepis
Alex_M 14.12.2013 12:46
bombowa bagietka :)
IZABELA29 14.12.2013 11:14
musi byc pyszna
Ola1984 14.12.2013 10:42
Nie ma jak domowe pieczywo :) Pysznie :)
IwonaDD 14.12.2013 09:20
idealne!!!!!!
iwi 14.12.2013 08:52
Trzeba koniecznie wypróbować
kasiaw 14.12.2013 08:32
pięknie wygląda idealna na smaczne śniadanko
Romanowka 14.12.2013 08:30
Wygląda super
iziona 14.12.2013 08:00
U mnie już przepis zapisany i tylko pozostaje zrobić
Ankha 14.12.2013 07:36
Do tego prawdziwe miękkie masło i noże w ruch :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak