Przepis i sposób przygotowania na: Baghrir czyli marokańskie naleśniki z sosem maślano-miodowym
Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować.
W misce łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Do połączonych sypkich składników wbijamy jajko i dodajemy drożdże wszystko miksujemy dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma mieć konsystencję jak na ciasto na naleśniki.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Skropioną delikatnie tłuszczem patelnie rozgrzewamy, łyżką delikatnie mieszamy ciasto i nakładamy porcję na patelnie. Na naleśnikach zaczną tworzyć się dziurki (tak ma być ) – naleśniki smażymy tylko z jednej strony – gotowe są wtedy kiedy wierzch będzie zastygnięty. Usmażone naleśniki przenosimy na talerz, a czynności powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.
Na małej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu i soku z limonki. Kiedy składniki się połączą – sos jest gotowy,
Usmażone naleśniki polewamy sosem maślano-miodowym i serwujemy, smacznego ; )