Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baghrir czyli marokańskie naleśniki z sosem maślano-miodowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Baghrir

mąka pszenna 1,5 szklanki
semolina 1,5 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
drożdże suche 1 opakowanie
jajko 1 szt
woda ciepła 4 szklanki

Sos maślano-miodowy

masło 3 łyżki
miód płynny 1 łyżka
sok z limetki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Baghrir czyli marokańskie naleśniki z sosem maślano-miodowym


Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 5-10 minut w ciepłe miejsce aby zaczęły pracować.
W misce łączymy ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Do połączonych sypkich składników wbijamy jajko i dodajemy drożdże wszystko miksujemy dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma mieć konsystencję jak na ciasto na naleśniki.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
Skropioną delikatnie tłuszczem patelnie rozgrzewamy, łyżką delikatnie mieszamy ciasto i nakładamy porcję na patelnie. Na naleśnikach zaczną tworzyć się dziurki (tak ma być ) – naleśniki smażymy tylko z jednej strony – gotowe są wtedy kiedy wierzch będzie zastygnięty. Usmażone naleśniki przenosimy na talerz, a czynności powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta.
Na małej patelni rozpuszczamy masło z dodatkiem miodu i soku z limonki. Kiedy składniki się połączą – sos jest gotowy,
Usmażone naleśniki polewamy sosem maślano-miodowym i serwujemy, smacznego ; )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak