Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Badeński tort śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka krupczatka 10 g
szczypta proszku od pieczenia
szczypta soli
Bułka tarta klasyczna Prymat 40 g
śliwki 1 kg
cukier 5 łyżek
cynamon
Goździki całe Prymat 2
bitej śmietany 1/2 l
cukier waniliowy 2 łyżki
płatki mogdałów 50 g
orzechy laskowe 150 siekane
rum 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Badeński tort śliwkowy

Żółtka, cukier, rum i cukier waniliowy rozmieszać tak, by uzyskać konsystencje piany, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i orzechami i delikatnie wymieszać łyżka po łyżce z ciastem.
Do wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm, wlać ciasto i piec je w nagrzanym wcześniej piekarniku.
Odłożyć na bok sześć ładnych śliwek, które posłużą do dekoracji, z pozostałych usunąć pestki, zmieszać z cukrem, cynamonem, goździkami i rozgotować.
Ubić śmietanę, przed zesztywnieniem dodać cukier waniliowy. Przeciąć tort, jedną warstwę posmarować masą śliwkową, drugą bitą śmietaną. Górę posmarować bitą śmietaną i udekorować tak jak na zdjęciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak