Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baci di ricotta - pączusie cynamonowo- serowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser ricotta 230 gram
jajko 2 sztuki
mąka 75 g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
sól szczypta
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
spirytus 1 łyżka
wanilia 1-2 łyżeczki
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Baci di ricotta - pączusie cynamonowo- serowe

przepis zapisany w notatniku od Nigelii Lawson. Przyznaję, że wolę takie bez cynamonu ale tu podaje jak w oryginale - no i dodałam spirytus żeby nie naciagały tłuszczu.
Zmieszać ser i jajka na gładką masę. Dodać mąkę zmieszaną z solą , cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i ekstraktem waniliowym. Wymieszaj wszystko razem.
Na patelni rozgrzej olej (ok 2cm).
Ciasto nakładać łyżeczką na rozgrzany olej max. 5−6 porcji, smaż na złoty kolor.
Gotowe pączusie , odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu następnie ułożyć na półmisku i posypać obficie cukrem pudrem. kila zostawiłam bez pudrowania podałam z dżemem z róży. Boskie połączenie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

chilijemy 27.02.2014 15:59
jeżeli lubisz cynamon to polecam, ewentualnie podzielic ciasto na pół...smacznego
Patriszja
Patriszja 27.02.2014 07:30
Myśle, że pomysł ciekawy. Cynamonowych jeszcze nie jadłam i przyznam, że ciekawi mnie jak smakują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak