Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baby zwyczajne

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

garniec mąki przesianej i wygrzanej na 1

Przepis i sposób przygotowania na: Baby zwyczajne

wziąć 10 łutów drożdży, rozpuścić w szklance mleka i wlać w mąkę, dodać jeszcze 3 szklanki letniego mleka, wymieszać ciasto, zabierając tylko połowę mąki, przykryć i zostawić w cieple żeby podrosło. Gdy ciasto podejdzie, wlać do niego 40 żółtek ubitych do białości z półtora funtem cukru, wymieszać z resztą mąki, dodać ćwierć funta słodkich siekanych migdałów, 2 łuty gorzkich, tartej cytrynowej skórki, krajanej cykaty, pół funta rodzenków bez pestek, soli w miarę, wymieszać, wybijać przez godzinę. Potem wlać 3 szklanki sklarowanego masła
i bić ciasto jeszcze przez pół godziny, następnie postawić w cieple żeby podrosło.\"

\"Gdy dostatecznie podrośnie, wtenczas kłaść w formy wysmarowane masłem i wysypane bułeczką i postawić w ciepłem miejscu żeby podrosły. Kładąc ciasto w formy, trzeba kazać palić w piecu, a po wypróbowaniu go, gdy ciasto napełni formy wstawić ostrożnie do pieca, gdzie powinny zostawać przeszło godzinę. Wyjmując z pieca trzeba spróbować słomką, kładąc ją w środek baby; jeżeli po wyjęciu słomka sucha, to baba upieczona, jeśli wilgotna, to trzeba jeszcze wstawić do pieca na kwadrans. Lekkość i pulchność bab zależy od dobrego ubijania ciasta, które powinno być po domieszaniu każdej przyprawy ubijane przez pół godziny. Masło wlewa się po zupełnem wybiciu ciasta i z niem jeszcze dobrze się wybija.\"
Piekąc 3 nieduże babki użyłam 1/4 ilości składników, po upieczeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego, i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.\"

Przepis, w pisowni oryginalnej, pochodzi z wydawnictwa:
PORADNIK DLA MŁODYCH GOSPODYŃ.
Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych.

słowniczek:
łut = 12.67g
funt (32 łuty) = ok. 45 dag
garniec (4 kwarty) = 4 litry
kwarta = 1 litr kwaterka = 1/4 litra

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 20.07.2012 18:59
ale skąplikowane nazwy heheh to jakiś region Polski ?
Goya 12.01.2012 20:11
super
Goya 12.01.2012 20:11
super
Goya 12.01.2012 19:58
super
Goya 12.01.2012 19:58
super
Goya 12.01.2012 19:58
super
Goya 12.01.2012 19:58
super
Agnieszka/picola 12.09.2011 18:54
klasyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak