Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babuszka kakaowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
kakao 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 3/4 łyżeczki
jajko 3 sztuki
śliwki 4 sztuki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babuszka kakaowa

Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, pilnując by się dobrze rozpuścił. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtka. W osobnej misce przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy proszek do pieczenia i cynamon – mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy na zmianę sypkie składniki i olej. śliwki myjemy, wyciągamy oczywiście pestki i kroimy na cienkie plastry. Ciasto wylewamy na tortownicę o śr. 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Proszę się nie martwić, że ciasta jest tak niewiele – urośnie i to bardzo! Na ciasto wykładamy śliwki i dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy 35 minut. Kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem i gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 07.07.2013 11:12
wyśmienita
artur7 07.07.2013 10:58
smacznie na deser
Adam/ZUB3R 22.05.2013 22:10
smaczna babuszka
Paulina16 15.01.2013 19:22
super ;)
MAR3STA 04.01.2013 18:14
pyszna
Ewelina47 29.12.2012 22:12
pyszności
eliza135 23.12.2012 21:00
fajna
Piotr-21 22.12.2012 13:25
smaczna
Barbara/zuza22_85 22.12.2012 13:14
fajna
Sylwia56
Sylwia56 22.12.2012 11:38
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak