Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka zwykła

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier kryształ 1 szklanka
mąka pszenna 2 1/2 szkalnki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
jajko 5 jaj
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 18 proc 3 łyżki

Porada

Wymiary blaszki na babki: 37cm x 11cm Jeśli chcesz babkę o smaku cytrynowym dodaj pod koniec wyciśnięty sok z połowy cytryny. Jeśli z kakaem to ubierz parę łyżek ciasta, dodaj do niego kakao.

Przepis i sposób przygotowania na: babka zwykła

Margarynę, cukier i żółtka utrzeć do białości. Dodać cukier waniliowy. Kolejno dodawać po trochu przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać śmietanę. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej tarta bułką formy. Piec ok 50min w 180 st C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 29.02.2016 14:14
smaczne i proste

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak