Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka żurawinowa

4.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Babka o smaku żurawinowym smakuje nie tylko na Wielkanoc.

Składniki:

Babka:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier drobny 1 szklanka
kisiel żurawinowy 4 sztuki
jajko 6 sztuk
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żurawina suszona 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka żurawinowa

Jajka ucieramy z drobnym cukrem na puch i dodajemy ciągle ucierając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy suche budynie, a na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej. Do ciasta dodajemy żurawinę, mieszamy i wykładamy do formy silikonowej.

Ciasto pieczemy 50 minut w 175-180 stopni.
Po ostudzeniu babkę dekorujemy według własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak