Babka żurawinowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Babka o smaku żurawinowym smakuje nie tylko na Wielkanoc.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Babka:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • kisiel żurawinowy

    4 sztuki
  • jajko

    6 sztuk
  • olej

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żurawina suszona

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z drobnym cukrem na puch i dodajemy ciągle ucierając po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy suche budynie, a na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej. Do ciasta dodajemy żurawinę, mieszamy i wykładamy do formy silikonowej.

Ciasto pieczemy 50 minut w 175-180 stopni.
Po ostudzeniu babkę dekorujemy według własnego uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat