Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka żółto-brązowa

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo szybka i prosta do zrobienia babka w dwóch kolorach. Idealna do porannej kawki lub herbatki.

Składniki:

Ciasto:

jajko 5 sztuk
margaryna 250 gramów
cukier puder 1 szklanka
smietana 18% 250 gramów
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka żółto-brązowa

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas powoli ucieramy, a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy.

Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto żółte i brązowe, pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

Jak babka przestygnie to posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy dowolnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak