Babka żółto-brązowa

Babka żółto-brązowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Bardzo szybka i prosta do zrobienia babka w dwóch kolorach. Idealna do porannej kawki lub herbatki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajka

    5 sztuk
  • margaryna

    250 gramów
  • cukier puder

    1 szklanka
  • smietana 18%

    250 gramów
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas powoli ucieramy, a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy.

Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto żółte i brązowe, pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.

Jak babka przestygnie to posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy dowolnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat